Ta kawa nie tylko budzi mnie!

Dobre wiadomości dla smakoszy

Czegóż to o kawie nie napisano… A to że jest to remedium „na całe zło", a to że należy się jej wystrzegać, bo jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Zwykły konsument pije ją najczęściej rankiem, wierzy bowiem, że kawa go „budzi".  Ostatnie wyniki badań nad wpływem „małej czarnej" na nasze zdrowie są… bardzo korzystne dla jej miłośników.

Filiżanka gorącej kawy i ziarna kawy
Fot. Adobe Stock/ © hiphoto39

Okazuje się, że regularne picie kawy może przyczynić się do wydłużenia życia. Zbadano też, że korzystnie wpływa na zdrowie: obniża ryzyko ataku serca, zachorowania na cukrzycę typu II, a nawet zapobiega samobójstwom – taka informacja została opublikowana przez American Heart Association. Badacze obserwowali zwyczaje 200 000 ludzi, którzy spożywają od jednej do pięciu filiżanek kawy dziennie. Okazało się, że spożycie kawy w umiarkowanej ilości może wręcz przynieść korzyści zdrowotne (redukcja przypadków przedwczesnej śmierci z powodu różnych chorób).

Naukowcy usilnie starali się dowiedzieć, co takiego zawiera w sobie kawa, że tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Chociaż w wielu artykułach z poprzednich dekad pojawiały się pozytywne opinie na temat dobroczynnego wpływu kawy na organizm ludzki, to jednak wciąż nie wiadomo, jakie składniki z jej ziaren wchodzą w interakcję z naszym organizmem.

Warto dodać, że badacze nie włączyli do swych badań wysokokofeinowego napoju. Zwrócili jednak uwagę, że podczas gdy kawa wydaje się mieć pozytywny wpływ na zdrowie, tak dodawane do niej składniki –  np. mleko, śmietanka czy cukier – już nie.

Oczywiście kawa, żeby  mieć wszystkie wyżej opisane dobroczynne właściwości, powinna być m.in. autentyczna, wolna od wad, transportowana i przechowywana w odpowiednich warunkach. Jak to praktycznie zrobić podpowiadają Polskie Normy – tytuły kilku wybranych PN przedstawiamy poniżej.

PN-ISO 10470:2009 Kawa zielona - Wykaz wad
PN-ISO 24114:2014-09 Kawa rozpuszczalna - Kryteria autentyczności
PN-ISO 4052:1998 Kawa - Oznaczanie zawartości kofeiny (Metoda odwoławcza)
PN-ISO 3509:2007 Kawa i produkty kawowe – Terminologia
PN-ISO 8455:1998 Kawa zielona w workach - Zalecenia dotyczące przechowywania i transportu

 

 

 

 

Źródła:
http://www.cbsnews.com/news/coffee-drinking-linked-to-a-longer-life/
http://www.medicaldaily.com/cup-joe-may-lower-risk-death-disease-benefits-drinking-coffee-extend-lifespan-361780
http://cnnphilippines.com/lifestyle/2015/11/17/Coffee-could-literally-be-a-lifesaver.html
http://www.breakingnewsenglish.com/1511/151119-coffee.html