Seminarium normalizacyjne w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
12 maja 2025 r. w Instytucie Nauk o Żywności Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – Akademii Rolniczej w Warszawie odbyło się kolejne seminarium normalizacyjne dla studentów i pracowników naukowych kilku kierunków technologii i analizy żywności.
Seminarium pod tytułem „Normalizacja dziś i jutro – czy jest potrzebna?" zostało zorganizowane z inicjatywy władz Instytutu oraz dr inż. Katarzyny Ratusz z Katedry Technologii i Oceny Żywności. Poruszane zagadnienia dotyczyły problematyki normalizacji w przemyśle przetwórstwa spożywczego i jego otoczeniu oraz korzyści z tym związanych, a także ogólnych perspektyw rozwoju normalizacji i jej powiązań z przepisami prawa. Należy podkreślić, że pracownicy Wydziału biorą czynny udział w pracach Komitetów Technicznych opracowujących normy związane z przetwórstwem żywności.