Pomoc


 

Nowelizacja ISO 22000:2005

Od czasu pierwszej publikacji ISO 22000 w 2005 r., użytkownicy całego łańcucha dostaw stają przed nowymi wyzwaniami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Spowodowało to konieczność zmiany normy, której publikacja spodziewana jest do czerwca 2018 r.
 

zdjęcie różnych produktów spożywczych
Fot.Fotolia


Głównymi proponowanymi zmianami w normie jest modyfikacja jej struktury oraz wyjaśnienie kluczowych pojęć, takich jak:

  • struktura najwyższego poziomu (High Level Structure - HLS). Aby ułatwić życie firmom korzystającym z więcej niż jednego systemu zarządzania, nowa wersja ISO 22000 będzie zgodna z tą samą strukturą, co wszystkie inne normy zarządzania systemami ISO.
  • podejście do ryzyka. Projekt zawiera obecnie inne podejście do zrozumienia ryzyka.
  • cykl PDCA. Projekt wyjaśnia cykl Plan-Do-Check-Act, obejmujący dwa oddzielne cykle, które działają jeden wewnątrz drugiego: jeden obejmuje system zarządzania, a drugi zasady HACCP.
  • proces operacyjny.  Podano różnice między kluczowymi terminami, takimi jak: Punkty Kontroli Krytycznej (CCP), Operacyjne Programy Wstępne (OPRP) i Programy Wstępne (PRP).